» Меню сайту

» Статистика

Памятка   для батьків

 щодо підготовки дитини до щеплень

 

      Аби вакцинація дошкільника пройшла ефективно , його необхідно підготувати. Пропонуємо декілька простих  правил, дотримання яких допоможе уникнути ускладнень.                                       

     Стежте за графіком щеплень своєї дитини. У дошкільному закладі повідомляють про проведення щеплень завчасно, це дає вам змогу належно підготувати дитину до процедури. Окрім того, в разі непередбачених ситуацій, припустимо, дитина травмувалася і є небезпека захворювання на правець, ви знатимете, чи отримала дитина профілактичне щеплення проти цієї недуги. 

        Звертайте увагу на реакцію організму дитини на продукти, ліки тощо. Інформація про можливі реакції дитини на процедури, вживання певних продуктів  харчування , прийняття ліків тощо буде надзвичайно корисною для визначення протипоказань до щеплень,

ефективної схеми вакцинації, рекомендацій щодо харчування, вибору препаратів тощо.                                                                                                                                        

      Здайте аналізи дитини. Запорукою правильності висновку лікаря про дозвіл на проведення чи відвід від вакцинації є результати лабораторного дослідження. Аналіз сечі дитини сприятиме оцінюванню її стану здоров’я. аналіз крові рекомендований, однак для дітей, які часто хворіють або мають обтяжений анамнез, аналіз крові є обовя’зковим.

        Проінформуйте лікаря про всі особливості та проблеми здоров’я дитини. Необхідно розповісти лікарю, як дитина переносила попередні щеплення, чи не було раніше суддом, виражених алергічних реакцій, хронічних захворювань. Не буде зайвим повідомити медичного працівника не лише про те , як дитина почувалася днями, де перебувала, а й про ваші спільні з дитиною плани на найближче майбутнє.

Не погоджуйтеся на вакцинацію дитини, якщо:

    - найближчим часом ви збираєтеся з ним у далеку подорож;

     - у період епідемії грипу, окрім вакцинації проти грипу;

      - під час прорізування зубів;

      - безпосередньо перед вступом до шкільного навчального закладу чи початком занять у школі.

     Виміряйте температуру тіла. Температура тіла дитини тривалий час до вакцинації і безпосередньо в день її проведення має бути нормальною або триматися у звичайному для дошкільника діапазоні, без різких амплітуд. Нормальна температура тіла дитини  +36.6º, проте у дітей віком до трьох років може бути вищою через інтенсивність теплообміну дитячого організму.

     Спостерігайте за самопочуттям дитини. На момент вакцинації дитина має бути  здоровою. Навіть якщо температура тіла дитини нормальна, але є слабі симптоми захворювання ( кашель, нежить, млявість) або в попередні 1-2 дні була небезпека інфікування (контакт із хворими, відвідування поліклініки), то щеплення робити не можна. Порадьтеся з педіатром щодо відтер мінування проведення процедури.

                                              (матеріал взято з журналу «Медична сестра»

 

Пам`ятка для батьків щодо догляду за дитиною

після щеплення

 

Після введення вакцини дошкільник має перебувати 30 хв . під наглядом медичного працівника, щоб у разі  появи алергічних реакцій йому була надана невідкладна кваліфікована допомога.

Протягом  декількох днів після щеплення слід утриматися від введення в раціон дитини нових продуктів харчування.

Якщо 2-3 дні після щеплення у дитини немає апетиту, то це не є приводом для хвилювання, проте слід забезпечити звичний для дитини режим пиття.

Після щеплення не слід допускати переохолоджень та перегріву тіла дитини.

Щеплення не є протипоказанням для прогулянок на свіжому повітрі за умови доброго самопочуття та відсутності фізичних та психологічних  перенавантажень.

Більшість щеплень призводять до появи більш-менш виражених місцевих і загальних реакцій.

 

                                               (матеріал взято з журналу «Медична сестра»

 

ГОСТРІ КИШКОВІ ЗАХВОРЮВАННЯ.

 

         До гострих кишкових захворювань відносять такі захворювання як дизентерія, сальмонельози, черевний тиф, гастроентероколіти, харчові токсикоінфекції та інші. Вони мають ряд загальних ознак:

  • розлад шлунково – кишкового тракту;
  • загальне нездужання;
  • часто підвищення температури.

Збудником цих захворювань є мікроби, котрі знаходяться в кишечнику хворої людини чи бактеріоносія.

         Сальмонельозом можна також заразитись від тварин чи водоплавної птиці, в кишках котрих знаходяться мікроби – збудники захворювань. З кишечника людини чи тварини мікроби виділяються з екскрементами, а в деяких випадках і із сечею.

         Мікроби дизентерії та інших кишкових захворювань добре зберігаються у зовнішньому середовищі, особливо в теплий період року.

         Розповсюдженню захворювання сприяють також мухи.

РОЗПОВСЮДЖЕННЮ КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ МОЖНА ЗАПОБІГТИ,

ЯКЩО ДОТРИМУВАТИСЬ ПРАВИЛ САНІТАРІЇ І ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ:

  • Старанно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їдою і годуванням дитини, після користування туалетом і після догляду за тваринами.
  • Не вживайте немитих овочів та фруктів.
  • Знищуйте мух і захищайте від них харчові продукти.
  • Вживайте тільки кип'ячене молоко.
  • Не вживайте воду із струмків, рік та інших невпорядкованих джерел водопостачання.
  • Не купайтесь в річках та водоймах, котрі забруднюються стічними водами.

При появі перших ознак захворювання – проносі, блювоті – негайно звертайтесь за медичною допомогою.

         Не займайтесь самолікуванням і не лікуйтесь самі.

СУВОРО ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ЗАГАЛЬНОЇ ТА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ

цим ви захистите себе і оточуючих від гострих кишкових інфекційних захворювань.

 

Як запобігти харчовим отруєнням

 

Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:

 

  • ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.
  • прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки;
  • мийте руки з милом перед приготуванням їжі;
  • не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці;
  • ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим
  • дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом»;
  • не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці;
  • не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів;
  • не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям;
  • не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді);
  • не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.
» Вхід на сайт


» Пошук

» Архів записів

Бегущая строка

 

» Офіційні сайти
MONU.jpg zak.gif osv.jpg


Copyright MyCorp © 2019