Коронавіруси, клінічні прояви, профілактика
Коронавіруси – це велике сімейство вірусів, відомих як збудники захворювань у тварин, які можуть викликати захворювання також і у людей. Свою назву вони отримали завдяки тому, що під електронним мікроскопом їх форма нагадує корону. Тяжкість перебігу хвороби у людей при зараженні різними вірусами сімейства є різною, і варіюється від легкої хвороби, що нагадує застуду, до захворювань з важкими клінічними симптомами, небезпечними для здоров'я.
Інкубаційний період від 2 до 14 днів.
Коронавірусна інфекція - зооантропоноз, джерелом інфекції - можуть бути дикі та домашні тварини, а також хворі на коронавірусну інфекцію люди чи носії.
Вірус передається повітряно-крапельним (через виділення зі злизових оболонок або слину), фекально-оральним шляхом (забруднені руки чи недостатньо термічно оброблених м’ясних та молочних продуктів тварин чи птахів).
За попередньою інформацією вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин. Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.
Клінічні прояви
- захворювання, що викликається коронавірусом, схожі на симптоми грипу: температура, кашель, задишка і утруднене дихання. Можуть також спостерігатись кон’юнктивіт та діарея. При легкому перебігу пневмонія не розвивається. Однак при важкому перебігу хвороби може виникнути важке запалення легенів, важкий респіраторний синдром, загострення симптомів хронічних захворювань, нирковунедостатність.
Люди похилого віку із хронічними захворюваннями більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.
Враховуючи складну епідеміологічну ситуацію щодо коронавірусу у світі та можливість перенесення вірусу через мандрівників, а також повітряно-крапельний механізм передачі від людини до людини, при появі вищевказаних симптомів потрібно негайно звернутися до лікаря.
Профілактика
- утриматися від поїздок до Китаю на момент спалаху інфекції;
- уникати контакту з будь-яким хворим на ГРВІ (карантинні заходи);
- регулярно мити руки з милом – ретельно, до 1 хвилини, особливо після контакту з будь-яким хворим на ГРВІ;
- при контакті з будь-яким хворим на ГРВІ уникати потрапляння капель слини хворого на слизові оболонки та інші поверхні тіла;
- не торкатися немитими руками очей, носа, рота – вірус може проникати через слизові оболонки;
- користуватися деззасобами; провітрювати і здійснювати вологе прибирання приміщень, де перебував хворий;
- правильно використовувати медичні маски (хворі та близьке оточення, що контактує з ними, медперсонал) – доцільно у приміщенні міняти через кожні 30 хвилин;
- хворому з будь-якими ознаками ГРВІ обов’язково користуватися одноразовими хустинками, прикривати рот і ніс при кашлі, чханні;
- не вживати погано термічно оброблені м’ясні, рибні продукти, яйця; правильно приготовані страви з м‘яса та яєць можна безпечно вживати.
щодо підготовки дитини до щеплень
ефективної схеми вакцинації, рекомендацій щодо харчування, вибору препаратів тощо.
Не погоджуйтеся на вакцинацію дитини, якщо:
- найближчим часом ви збираєтеся з ним у далеку подорож;
- у період епідемії грипу, окрім вакцинації проти грипу;
- безпосередньо перед вступом до шкільного навчального закладу чи початком занять у школі.
(матеріал взято з журналу «Медична сестра»
Пам`ятка для батьків щодо догляду за дитиною
Після щеплення не слід допускати переохолоджень та перегріву тіла дитини.
Більшість щеплень призводять до появи більш-менш виражених місцевих і загальних реакцій.
(матеріал взято з журналу «Медична сестра»
Збудником цих захворювань є мікроби, котрі знаходяться в кишечнику хворої людини чи бактеріоносія.
Розповсюдженню захворювання сприяють також мухи.
РОЗПОВСЮДЖЕННЮ КИШКОВИХ ЗАХВОРЮВАНЬ МОЖНА ЗАПОБІГТИ,
ЯКЩО ДОТРИМУВАТИСЬ ПРАВИЛ САНІТАРІЇ І ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ:
- Старанно мийте руки з милом перед приготуванням їжі, перед їдою і годуванням дитини, після користування туалетом і після догляду за тваринами.
- Не вживайте немитих овочів та фруктів.
- Знищуйте мух і захищайте від них харчові продукти.
- Вживайте тільки кип'ячене молоко.
- Не вживайте воду із струмків, рік та інших невпорядкованих джерел водопостачання.
- Не купайтесь в річках та водоймах, котрі забруднюються стічними водами.
При появі перших ознак захворювання – проносі, блювоті – негайно звертайтесь за медичною допомогою.
Не займайтесь самолікуванням і не лікуйтесь самі.
СУВОРО ДОТРИМУЙТЕСЬ ПРАВИЛ ЗАГАЛЬНОЇ ТА ОСОБИСТОЇ ГІГІЄНИ - цим ви захистите себе і оточуючих від гострих кишкових інфекційних захворювань.
Як запобігти харчовим отруєнням
Щоб запобігти інфекційним захворюванням та харчовим отруєнням, дотримуйтесь таких простих правил:
- ретельно мийте усі овочі і фрукти перед тим, як подавати до столу сирими.
- прищеплюйте дитині любов до чистоти. Привчайте її мити руки з милом перед вживанням їжі, після відвідування туалету, повернення з прогулянки;
- мийте руки з милом перед приготуванням їжі;
- не зберігайте разом продукти, що їдять сирими, і ті, що підлягають кулінарній обробці;
- ніколи не кладіть бутерброди, пиріжки, сир, ковбасу, печиво у пакет, де побували овочі, фрукти, ягоди чи яйця, навіть якщо цей пакет здається абсолютно чистим
- дбайте про те, щоб їжа для дитини була щойно приготованою, свіжою. Не готуйте їжу «із запасом»;
- не купуйте продукти, якщо не впевнені у їхній якості, з простроченими термінами зберігання, пошкодженою упаковкою. Дотримуйтесь умов та строків зберігання продукту, зазначених на його упаковці;
- не купуйте продукти харчування на стихійних базарах. Ви маєте право вимагати у продавця документи, що підтверджують якість та безпеку продуктів;
- не вживайте незнайомі гриби, ягоди, трави. Смертельно небезпечними можуть бути старі або зіпсовані гриби. Не готуйте страви з грибів дітям;
- не беріть у дорогу продукти, що швидко псуються (ковбасні, молочні, кулінарні, кондитерські вироби або інші продукти, які потребують зберігання у холоді);
- не використовуйте для пиття, приготування їжі та миття посуду воду з річок, озер, незнайомих підземних джерел тощо.